Yüz görümlüğü Türk geleneğinde damadın gelinin duvağını açarak yüzünü görmesi için verdiği ziynet eşya gibi değerli hediyeler vermesidir. Bu geleneğin amacı evliliğin bereketli olması ve gelinin zor günler için bu hediyeyi yedek akçe olarak saklamasıdır.
Contents
- 1 Dinimizde yüz görümlüğü nedir?
- 2 Yüz görümlüğü ne olabilir?
- 3 Düğünde geline yüz görümlüğü ne takılır?
- 4 Gelin evden çıkarken neden arkasına bakmaz?
- 5 Peygamber Efendimiz düğünlerde nelere dikkat ederdi?
- 6 Yüz açımı nedir?
- 7 Yüz görümlüğü nasil yazilir?
- 8 Nişan da ne takılır?
- 9 Gelin evden çıkarken kuşağı kim bağlar?
- 10 Gelin evden çıkarken ne atılır?
- 11 Gelinin Ayakkabisina para koymak ne anlama gelir?
Dinimizde yüz görümlüğü nedir?
Yüz görümlüğü olarak bilinen ve damat tarafından geline hediye edilen ziynet, aslında bekâretini veren kadına bir armağandır. Daha önce evlilik tecrübesini yaşamış olan kadınlar, bu gecede gelin ile damadın yanında belirli bir süre ka- larak birtakım görevleri yerine getirmektedir.
Yüz görümlüğü ne olabilir?
Yüz görümlüğü: Gelin ve damat baş başa kaldıklarında damadın gelinin yüzünü açarak, geline görümlük takması ya da bir şeyler hediye etmesi geleneği. Ayrıca daha sonra kaynana ve kaynata da yüz görümlüğü olarak geline çeşitli ziynet eşyaları takarlar.
Düğünde geline yüz görümlüğü ne takılır?
anadoluda gerdek gecesi guveyin gelin e değerli bir armağan vermesi geleneği.. gelin karakterine verilen duvak açma vergisi. gelinlerin artık cumhuriyet altını yerine takı seti istediği hededir bu. kolyesi, yüzüğü, küpesi, bilekliği vs.siyle çok daha kullanışlı ve/veya karlıdır.
Gelin evden çıkarken neden arkasına bakmaz?
O gün oğlan tarafından konuklar toplanarak kız evine gelin almaya gelirler. Gelin evden çıkarken erkek kardeşi ya da amcası tarafından beline gayret kemeri de denen kırmızı kuşak bağlanır. Örneğin, gelin evden çıkarken arkasından ayna tutularak aydınlık bir hayatının olması isteği ifade edilir.
Peygamber Efendimiz düğünlerde nelere dikkat ederdi?
Peygamber (s.a.v.) sadece düğünlerde değil, bazı bayram ve sportif gösterilerde de eğlenceye müsamaha gösterdiği bilinmektedir. Bu hadisler, şarkı söylemenin caiz olduğunu göstermektedir. Burada önemli nokta, şarkı sözlerinin insanı isyana, harama sevketmemesi ve sözlerin isyan ifadeleri olmamasıdır.
Yüz açımı nedir?
Kadınlar kendi arasında ‘ yüz açımı ‘ yapar. Gelin yöresel gelinliğini giyer, oynar, davetlilerce takı takılır. Perşembe günü bayrağın asılmasıyla başlayan düğün, pazartesi yine bayrağın indirilmesiyle sona erer.”
Yüz görümlüğü nasil yazilir?
Bu kelime genellikle Yüzgörümlüğü şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Yüz görümlüğü şeklinde olmalıdır.
Nişan da ne takılır?
Bazı nişan törenlerinde gelin adayına sadece nişan yüzüğü ile beraber 1 tane bilezik ya da künye takılmaktadır. Güneydoğuda ise sözlerde, nişanlarda veya düğünlerde geline kilosu kadar altın bile takılabiliyor. Genelleme yapmak gerekirse nişanda geline birkaç adet bilezik ya da takı seti takılmaktadır.
Gelin evden çıkarken kuşağı kim bağlar?
Kuşak bağlama merasimi, genelde gelin evden çıkarken yapılır. Kırmızı ya da farklı renklerdeki gelin kuşağı, gelinin babası veya ağabeyi tarafından, gelinin beline bağlanır. Kuşak bağlanırken yapılması gereken bir adet ise salavat ve tekbir getirilip, dua okunmasıdır.
Gelin evden çıkarken ne atılır?
Gelin evden de çıkarıldıktan sonra bu kez yeni kurulacak evin bereketli olması için buğday dolu testi kapı önünde kırılır, gelinin başında şeker kırılır ya da atılır, ayrıca gelin tatlı dilli olsun diye ağzına bir kaşık bal koyularak yedirilir.
Gelinin Ayakkabisina para koymak ne anlama gelir?
Bu gelenek, çiftin mutluluk yolunda yürümelerini sembolize ediyor. Düğünde ise gelin iki ayakkabısına da bozuk para koyuyor.