Travma sonrasında mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalı ve muayene yapılmalıdır. Burun kırığının kişi tarafından fark edilmeme ihtimali düşüktür.
Contents
- 1 Burun Kırıgı hangi doktora gidilir?
- 2 Burnun kırık olup olmadığını nasıl anlarız?
- 3 Burun kırık kendi kendine iyileşir mi?
- 4 Burun kıkırdak Kirilmasi nasıl anlaşılır?
- 5 Burun kırığı çok acır mı?
- 6 Buruna gelen darbeye ne iyi gelir?
- 7 Burun çatlağı ne kadar sürede iyileşir?
- 8 Burun kemiği çatlağı nasıl anlaşılır?
- 9 Burun kemiği eğriliği neden olur?
- 10 Burun kırığı tedavi edilmezse ne olur?
- 11 Burun kırığı düzelir mi?
- 12 Burun kemiği şişliği kaç günde iner?
- 13 Burun kıkırdağı nerede?
- 14 Burun kıkırdağı hareket eder mi?
- 15 Burun kıkırdağı kendini yeniler mi?
Burun Kırıgı hangi doktora gidilir?
Burun kırılması durumunda ilk yapılması gereken şey mümkünse hemen bölgeye buzla soğuk kompres uygulamak ve olabildiğince çabuk bir şekilde Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmaktır.
Burnun kırık olup olmadığını nasıl anlarız?
Burun Kırığı Belirtileri Nelerdir?
- Burunda kanama.
- Burunda şişlik ve ödem.
- Göz kenarlarında ve burun çevresinde ağrı,morluk ve renk değişikliği.
- Nefes alırken zorlanma.
- Burun şekil değişikliği.
Burun kırık kendi kendine iyileşir mi?
Burun kemikleri alçıya alındıktan sonra, yaklaşık bir hafta içinde normale döner. Eğer daha ciddi kırıklar söz konusuysa iyileşme süresi 10-12 gün arasında değişmektedir. Burun kemiklerinin düzgün kaynaması, başka travmaları önlemek için bandaj uygulaması yapılması ve burnun stabil hale getirilmesi çok önemlidir.
Burun kıkırdak Kirilmasi nasıl anlaşılır?
Burun Kıkırdağı Kırılması Nasıl Anlaşılır Burunda şişkinlik, burnunuz darbe aldıktan birkaç saat sonra şişkinlik oluşmuşsa, bu burun kırılmasına bir işaret olabilir. Burunda kanama, burun kırığının en yaygın belirtilerindendir. Darbe aldıktan sonra yaşanan kanama, burun kıkırdağınızın kırılması demek olabilir.
Burun kırığı çok acır mı?
Buruna darbe alınması durumunda mutlaka hafif de olsa bir ağrı hissi ortaya çıkar. Ancak çok sayıda kişi bu ağrının darbeden kaynaklı olduğunu düşündüğü için bir sağlık kuruluşuna başvurma gereği hissetmiyor. Sadece ağrının çok şiddetli olması durumunda kemik kırığı şüphesi akıllara geliyor.
Buruna gelen darbeye ne iyi gelir?
Tüm korumalara rağmen burnunuzdan darbe alırsanız hemen soğuk kompres uygulayın. Buruna alınan ciddi darbeler bazen morarmalara, ödemlere ve kırıklara neden olabilecektir. Rinoplasti sonrasında burnunuzdan ciddi bir darbe alırsanız, hasarın sonucunu düzeltebilmek için revizyon rinoplasti gerekebilir.
Burun çatlağı ne kadar sürede iyileşir?
İyileşme süresi genel olarak 4 ile 6 hafta arasında değişmektedir. Bu süre zarfında çatlak olan kemik eski haline kavuşabilir ve herhangi bir ağrınız kalmaz. İlk zamanlar şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan bölge tedavi süresi geçtikçe normale dönmeye başlar.
Burun kemiği çatlağı nasıl anlaşılır?
Eğer bu belirtileri taşıyorsanız mutlaka doktora başvurunuz:
- Burun şişmesi.
- Burun ağrısı
- Burunda ağrı
- Durmayan kanama.
- Deliklerin yırtılması
- Burunda darbeden vb. durumdan dolayı eğrilme.
- Nefes alırken güçlük çekilmesi.
- Burunda hassasiyet meydana gelmesi.
Burun kemiği eğriliği neden olur?
Burun eğriliği doğuştan olabildiği gibi, doğum esnasında bebeğin doğum kanalından geçişi gerçekleşirken ortaya çıkan travmadan dolayı da meydana gelebilir. Bunun yanı sıra, çocukluk döneminde düşme, yaralanma, çarpma gibi durumlar ileride burun kemiği eğriliğine yol açabilir.
Burun kırığı tedavi edilmezse ne olur?
Burun kemiği kırıkları vücudun en sık görülen kemik kırıklarıdır. Çünkü burun kemiği zayıf bir kemiktir. Havada durur ve desteği yoktur. Burun kemiği kırıldığı zaman tedavi edilmezse, o şekilde kaynar ve burun eğriliği oluşur.
Burun kırığı düzelir mi?
Burun kemikleri kırığı 10 gün içinde kapalı ve açık reduksiyon yöntemi ile düzeltilebilir. Travma sonrası septal hematom,(orta bölmede kıkırdak ve üzerini örten örtü arasında kan birikmesi), burun içerisi yapışıklıkları açısından hasta takiplerle kontrol edilmelidir.
Burun kemiği şişliği kaç günde iner?
6-12 ay içinde burunda olan şişlikler tamamen yok olur. Bu nedenle hastaların ameliyat sonrasında sabırlı olması gerekmektedir. Burundaki ödem ilk önce burun sırtında, daha sonra burnun ortasında, en son olarak burnun uç kısmında ve burnun alınla birleşmiş olduğu yerde azalmaya başlar.
Burun kıkırdağı nerede?
Birincisi burun ucunu ve burun yan duvarlarını destekleyen elastik, bükülebilir kıkırdaklardır. İkincisi ise burnu 2 hava yoluna ayıran, orta hatta yer alan sert ve dayanıklı septum kıkırdağıdır. Septum kıkırdağının ön kısmı burun ucuna, üst kısmı ise burun sırtına yapısal destek sağlar.
Burun kıkırdağı hareket eder mi?
Doğal burun yapısında üç temel mekanizma bulunur. Burun kemiği, kıkırdak doku ve çevresi, kas ve sinirlerden oluşan yumuşak doku kompleks bir şekilde bir bütün olarak hareket eder. Burun ucundaki yumuşak doku mimik kullanımı sırasında yüz kasları ile birlikte hareket eder.
Burun kıkırdağı kendini yeniler mi?
Kıkırdak kendini yenileyebilir mi? Kıkırdak kanlanmasını ve beslenmesi sınırlı olan bir dokudur. Kıkırdağı besleyen ve kanlandıran kan damarları yoktur ve çevre dokulardan beslenir. Bu yüzden olası bir hasar durumunda kendini yenileyebilme kapasitesi maalesef çok kısıtlıdır.